top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMia Hautphenne

Jij kan wél nee zeggen!

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2021Deze quote ivm de week van de geestelijke gezondheid van de stad Antwerpen trok onlangs mijn aandacht. Als hooggevoelige flirt ik nog regelmatig met het woordje ‘nee’. Al lijkt het even normaal dan dat je ‘ja’ zegt… toch is er een periode geweest dat ‘nee’ zeggen voor mij niet zo vanzelfsprekend was.


Al is dat nogal licht uitgedrukt. Eigenlijk was 'ja' zeggen de rode draad in mijn leven. Ik zei bijna op alles ‘ja’. Om niets te willen missen. Omdat ik altijd enthousiast was voor iets nieuws. En bovenal... omdat de ander altijd op de eerste plaats kwam.


En nu hoor ik je zeggen….wat is hier mis mee? Dat is toch super-positief? Dat klopt, maar alleen... als je vanbinnen ook écht een ja voelt. De gevoeligerds onder ons herkennen vast wel dat het niet zo eenvoudig is om ‘nee’ te zeggen op een vraag of een uitnodiging! En vaak vinden we het dan nog nodig om ons met een héél verhaal te verantwoorden. Terwijl de andere gewoon al tevreden is met een simpele ‘ja’ of ‘nee’.


En wat als je, net zoals ik zo vaak, enthousiast ‘ja’ zegt op een uitnodiging die je pad kruist op een moment dat je je super voelt? Tot het moment daar is, en je er totaal geen zin meer in hebt, je eindelijk eens wat me-time wil, of je niets liever wil doen dan gewoonweg op de bank hangen.


Herkenbaar, toch? Awel, het is heel simpel… je màg gewoon ‘nee’ zeggen als het jou niet uitkomt of als je écht geen zin hebt in die ene afspraak. Hè hè, het mag. Meer nog, je doet er ook de ander een gunst mee. Want wat heb je eraan als je met tegenzin gaat? Dit is echt ‘a waste of energy’ voor beide partijen…


Ik geef je graag een tip mee: zeg de volgende keer even enthousiast dat je het nakijkt en nog iets laat weten. Dan is het makkelijker om even goed te voelen wat je intuïtie je ingeeft en bespaar je zoveel energie achteraf in het overpeinzen of je nu wel of niet zult gaan!

Zo zeg je meer ‘ja‘ tegen jezelf en is het veel eenvoudiger om ‘nee’ of 'misschien' te zeggen tegen een ander…zo houd je je energie hoog en kies je zelf in plaats dat de keuze voor jou wordt gemaakt. ❤


Krijg je graag wat ondersteuning op deze weg om meer en meer in je eigen kracht te komen? Neem dan een kijkje op mijn site.
67 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


anja.goossenaerts
Apr 19, 2021

Hey Mia, als ik je lees, hoor ik ook je stem erbij. Recht uit jouw hart. Dank je wel om zo authentiek te delen. Heel fijn en vol energie! 😙

Like

Sylvie Bulcke
Sylvie Bulcke
Mar 24, 2021

Dankjewel Mia, om dit zo mooi en waar neer te schrijven. Eerlijk? Tegen een behandeling bij jou zeg ik nooit nee. 😚

Like

Karin Gillis
Karin Gillis
Mar 24, 2021

Mooi geschreven Mia! Liefs Karin Gillis

Like
bottom of page